Ontstaan


Het verhaal van ons onstaan, zoals is neergepend in het programmaboekje van het 5-jarig jubileum van het koor door toenmalig voorzitter J.F. Kaldijk:

  voorzitter "Het was een warme zomermarktavond in Dalen. Daar traden diverse shantykoren op. Terwijl wij stonden te luisteren en meezingen, dacht ik: "Dat moet toch ook in Dalen kunnen?" De volgende dag kwamen ik enkele lieden tegen die ook genoten hadden van de koren en de muziek. We spraken er over en waren het snel eens. Ook in Dalen moest er zo'n koor komen. De pers werd ingeschakeld, er werd een oproep geplaatst en een vergadering belegd bij cafe-restaurant Cornelis in Dalen.
   
  De opkomst was gelijk al prachtig. Dertig personen melden zich aan. We maakten een voorlopig bestuur, en gingen aan het werk om tot oprichting te komen. Ik werd zelf voorzitter, en vroeg iedereen de volgende keer een nieuw lid mee te nemen. Onze eerste repetitie vond plaats in de mooie timmerschuur van Truus en Wim Scholten. Die avond waren er al zestig zangers aanwezig. Het was overweldigend. Een dirigent, accordeonisten, een drummer en basist, alles zat erbij, dus... het kon beginnen."

 

Waar staan we nu.

 

Het is verheugend om te constateren, dat het koor thans nog ruim 60 leden telt. Een en ander staat onderleiding van een vakbekwame dirigent en wordt het koor muzikaal begeleid door 5 accordeonisten, een drummer en een basgitarist.

Er is door de jaren heen hard gewerkt aan de kwaliteit van het koor. Veel shanty’s en zeemansliederen uit ons repertoire worden meerstemmig vertolkt, welke menigeen meeneemt naar tijden van weleer. Het shantykoor Loo- en Drosten Singers is thans een koor van een kwalitatief hoog niveau en zeer gewaardeerd op festivals en optredens zowel lokaal als  nationaal en zelfs internationaal.

 

Waar willen wij naar toe.

 

Ons streven is er op gericht om op een plezierige wijze de kwaliteit van onze zang te blijven verbeteren, maar we vergeten ook de gezellige meezingers niet. Afwisseling staat bij ons koor hoog in het vaandel. Wij zingen prachtige luisterliederen, maar ook de bekende zeemansliedjes, shanty’s en meezingers. Daarnaast willen wij ons onderscheiden van andere koren door eigen gemaakte nummers, die met de andere liederen één ding gemeen hebben namelijk dat ze gaan over de zee, water of mensen, die er mee te maken hebben, maar ook over drank en vrouwen.

 

Wat zijn shanty’s.

 

Shanty’s zijn van oorsprong liederen, die gezongen worden tijdens de zware werkzaamheden op de zeilschepen in de 17e en de 18e eeuw. Ze hadden tot doel om het zware werk te verlichten door gezamenlijk en op hetzelfde moment de noodzakelijk kracht te leveren. De shantyman, een speciaal hiervoor gemonsterde matroos, had hierbij de muzikale leiding en gaf als het ware het ritme aan. Dit waren vroeger de arbeidsvitaminen.

Forbitters zijn die liederen, die de mannen zongen als zij niet werkten maar bij elkaar in het vooronder zaten. Dit zijn meestal liedjes, die over thuis, heimwee en verlangen gingen.

 

Optredens.

 

Bij vele evenementen wordt de muzikale medewerking van ons koor gevraagd. Dat kan zijn bij recepties, jubilea, bruiloften en bijeenkomsten maar ook in zorgcentra en bij verenigingen. Daarbij heeft ons koor ook een sociale taak. We treden ook op bij festivals en maritieme manifestaties zoals havendagen. Voor ieder optreden hebben of maken wij zo nodig een aangepast repertoire.

 

Website.

 

Op deze website kunt u alle relevante informatie van ons koor vinden, zoals optredens en verslagen, boekingen alsmede de diverse foto’s. Voor de door ons gemaakte CD’s  en de inhoud daarvan verwijzen wij u gemakshalve naar de rubriekCD’s.